Voorlichting Pijn en psyche (19 juni)

Geen mens ontkomt in het leven aan het verschijnsel pijn. Maar pijn komt in soorten en maten: Fysieke pijn, die acuut of chronisch kan zijn. Als de pijn acuut is heeft het een signaalfunctie. Je wordt je ervan bewust dat er ergens in het lichaam een probleem en we komen in actie. Je trekt bijvoorbeeld je hand terug van de hete kachel, wrijft op de pijnlijke plek en blijft er in de toekomst vanaf om de oorzaak van de pijn te voorkomen.

Chronische pijn is pijn die langer dan 3 maanden aanhoudt. Deze heeft geen signaalfunctie meer en een medische oorzaak is er vaak niet voor te vinden. Deze wordt SOLK genoemd, Somatisch Onvoldoende verklaarde Lichamelijke Klachten. SOLK vormen vaak een ernstige belasting voor degenen die eronder lijden en hun naasten. Juist doordat duidelijkheid over de diagnose ontbreekt kan men zich onbegrepen gaan voelen, en niet serieus genomen, met alle gevolgen van dien.

Psychische, mentale of emotionele pijn, wordt veroorzaakt door wat mensen hebben meegemaakt en de betekenis die ze daaraan hebben gegeven. Deze pijn kan weer leiden tot stress en fysieke pijn, zoals hoofdpijn, spierpijn, concentratieverlies, slapeloosheid, vermoeidheid, maar ook tot depressie.

Tijdens deze avond gaan deskundigen in op onverklaarde pijnklachten en de relatie met psychische klachten. Ervaringsdeskundigen vertellen over hun persoonlijke ervaringen met pijn en hoe zij daar mee omgaan. U krijgt de gelegenheid uw vragen te stellen aan zowel professionals als ervaringsdeskundigen.

Praktische informatie:

Datum: maandag 19 juni 2017

Tijd: 19.30 uur

Locatie: restaurant de Vrienden, Uranusstraat 500, 2402 CG Alphen aan den Rijn

De toegang is gratis en aanmelden is niet nodig


home