Voorlichtingsavond Bipolaire stoornis (25 september)

Uit een bevolkingsonderzoek (2006) bleek, dat ongeveer 1,8% van de bevolking aan een bipolaire stoornis lijdt. Het treft even vaak vrouwen als mannen.

 

Bipolair betekent tweepolig. De stoornis, ook wel manisch-depressieve stoornis genoemd, kenmerkt zich dan ook door twee stemmingspolen, een manische en een depressieve. Daartussen zijn ook periodes van stabiliteit. Tijdens de depressieve periodes ervaren mensen alles negatiever dan normaal en trekken zich dikwijls terug. Sommige mensen voelen zelfs helemaal niets meer. Tijdens een manische episode wordt alles juist intenser en positiever beleefd dan normaal. De stemming is uitgelaten, euforisch of juist prikkelbaar, en de energie lijkt niet op te kunnen.

 

Er zijn net zoveel variaties in opvolging en heftigheid van de verschillende stemmingen als mensen die de stoornis hebben. Daardoor kan het moeilijk zijn tijdig een diagnose te stellen en een passende behandeling te geven. Dit is echter wel belangrijk, want de periodes van manieën en depressies hebben grote gevolgen voor het emotioneel en sociaal functioneren van de degene die het treft en zijn of haar naasten. De kenmerken van zowel depressieve als manische periodes kunnen een zware belasting zijn voor de cliënt en zijn/haar omgeving, waardoor relaties soms onder druk komen te staan. Terwijl goede contacten met naasten het ziekteverloop juist enorm positief kunnen beïnvloeden.

 

Hoe herken je een bipolaire stoornis en wat zijn de behandelmogelijkheden? Hoe kun je iemand met een bipolaire stoornis ondersteunen? Wat kan iemand zelf doen? Tijdens deze voorlichtingsavond gaat een deskundige in op de kenmerken, oorzaken, het beloop en behandelmogelijkheden van bipolaire stoornissen. Twee ervaringsdeskundigen vertellen over hoe zij leven met hun bipolaire stoornis. De sprekers geven daarnaast tips en adviezen aan cliënten en hun naasten. Na afloop is er ruime gelegenheid om vragen te stellen en met elkaar in gesprek te gaan.

 

 

Praktische informatie:

Datum: maandag 25 september 2017

Tijd: 19.30 uur

Locatie: Julianakerk, Julianalaan 6, 2171 CZ Sassenheim

De toegang is gratis en aanmelden is niet nodig


home