Eetstoornissen

Er zijn drie eetstoornissen bekend: anorexia nervosa, boulimia nervosa en binge eating disorder.

Eetstoornissen
Een eetstoornis is een psychische aandoening waarbij er een afwijking is van het normale eetgedrag behorend bij de leeftijd, het geslacht, en dergelijke. Het probleem kan zich bevinden in de hoeveelheid voedsel die iemand tot zich neemt (te veel of te weinig), in eetaanvallen, in het uitbraken van voedsel (met als doel gewichtscontrole) of het weigeren te eten. Er zijn drie soorten eetstoornissen: anorexia nervosa, boulimia nervosa en de eetbuienstoornis (binge eating disorder). Mensen met een eetstoornis hebben last van serieuze problematiek. Van alle psychiatrische ziekten overlijden de meeste mensen aan anorexia nervosa of boulimia nervosa.
 
Anorexia nervosa
De belangrijkste kenmerken van anorexia nervosa zijn het onderdrukken van de eetlust, gestoord eetgedrag en een extreem verlangen om mager te zijn. Het is een stoornis waarbij de persoon weigert om een lichaamsgewicht te behouden dat voor zijn/haar leeftijd en lengte gezond is. Mensen met anorexia nervosa  hebben angst om aan te komen, denken dat ze te dik zijn, terwijl ze eigenlijk veel te weinig wegen. Ze hebben een vervormd beeld van hun eigen lichaam. Ze zijn voortdurend bezig met hun spiegelbeeld om te controleren of ze niet zwaarder zijn geworden. Ze zien de ernst van hun ondergewicht niet in en proberen iedere gelegenheid waarbij ze moeten eten te vermijden. Door het hebben van ondergewicht kan bij vrouwen de menstruatie stoppen. Pogingen om af te vallen kunnen bestaan uit: vasten (niet eten), braken, overmatig bewegen, gebruik van laxeermiddelen, plastabletten of klysma’s.
Over de oorzaken van anorexia nervosa is nog weinig bekend. Wel is een aantal risicofactoren bekend namelijk geslacht, leeftijd en individuele kwetsbaarheid. Van alle mensen met anorexia nervosa is 90-95% vrouw. Anorexia nervosa komt vooral voor bij jonge vrouwen: van elke 1.000 vrouwen tussen 15 en 30 jaar hebben er drie anorexia nervosa. Buiten deze leeftijdsgroep is anorexia nervosa zeldzaam. De kwetsbaarheid voor anorexia nervosa is voor een deel erfelijk bepaald. Kinderen van ouders met anorexia nervosa hebben 11 keer meer kans om zelf anorexia nervosa te krijgen dan andere kinderen. Kinderen van ouders met een angst- of stemmingsstoornis (depressie, dysthymie, bipolaire stoornis) hebben 3 keer meer kans op anorexia nervosa. Kinderen van ouders met een dwangmatige persoonlijkheidsstoornis hebben 3 tot 4 keer meer kans op anorexia nervosa.
 
Boulimia Nervosa
Boulimia Nervosa kenmerkt zich door eetbuien met controleverlies, gedrag gericht op gewichtscontrole en extreme overbezorgdheid over lichaamsvorm en gewicht. Er is sprake van een eetbui als iemand in een beperkte tijd (bijvoorbeeld twee uur) een grote hoeveelheid voedsel naar binnen werkt en het gevoel heeft geen controle meer te hebben over het eten. Na afloop van de eetaanval wordt er een schuldgevoel ervaren. Na de eetbui probeert iemand het eenmaal ingeslikte voedsel op onnatuurlijke wijze snel weer kwijt te raken, om ‘het weer goed te maken’ en zo gewichtstoename te voorkomen. Voorbeelden zijn: vinger in de keel steken, vasten, laxeer- of plasmiddelen slikken, klysma's en overmatige lichaamsbeweging. Anders dan bij anorexia nervosa hoeven mensen met boulimia nervosa niet aan een ondergewicht te lijden.
Over de oorzaken van boulimia nervosa is weinig bekend. Wel is een aantal risicofactoren bekend namelijk geslacht, leeftijd, individuele kwetsbaarheid en omgevingsfactoren. Van alle mensen met boulimia nervosa is 90-95% vrouw. Boulimia nervosa komt vooral voor bij jonge vrouwen: van elke 1000 vrouwen tussen 15 en 30 jaar lijden er jaarlijks 15 aan boulimia nervosa. De kwetsbaarheid voor boulimia nervosa is voor een deel erfelijk bepaald. Kinderen van ouders met boulimia nervosa hebben vier maal zoveel kans om zelf boulimia nervosa te krijgen als andere kinderen. Boulimia nervosa komt in de stad meer dan vijf keer zo vaak voor als op het platteland.
 
Eetbuienstoornis
Eetbuienstoornis wordt ook Binge Eating Disorder (BED) genoemd. Deze stoornis lijkt op Boulimia nervosa maar het verschil is dat men na een eetaanval geen maatregelen neemt om het gewicht te controleren. Mensen die aan een eetbuienstoornis lijden gaan na een vreetbui dus niet vrijwillig braken. Hierdoor bestaat er een risico op ernstig overgewicht (obesitas). De eetaanvallen zijn vaak reacties op stress of gevoelens van eenzaamheid of depressiviteit.
 
Behandeling eetstoornissen
Er zijn verschillende behandelmogelijkheden voor eetstoornissen. In principe verdient een ambulante of deeltijdbehandeling de voorkeur, waarbij de patiënt(e) de mogelijkheid heeft om de ervaringen en inzichten uit de therapie uit te proberen in de eigen omgeving. Tenzij de lichamelijke en/of psychische toestand zo slecht is dat er een opname noodzakelijk is. Ook wanneer er onvoldoende steun en structuur in de thuissituatie is, kan een opname noodzakelijk zijn. Er zijn in Nederland diverse behandelcentra voor eetstoornissen.
 
Voor meer informatie over eetstoornissen kunt u contact met ons opnemen.


Terug naar het overzicht

home