De geestelijke gezondheidszorg in Nederland behandelt mensen met psychische aandoeningen. Hierbij kun je bijvoorbeeld denken aan hulp bij lichte geestelijke klachten van de huisarts met praktijkondersteuning van de GGZ, generalistische zorg en gespecialiseerde zorg. Deze drie types zorg zijn afhankelijk van de zwaarte van de psychische aandoening. Lees hier onder meer over de zorg die de verschillende afdelingen binnen de GGZ biedt en waarbij de GGZ precies helpt.
In Nederland krijgt meer dan 4 op de 10 volwassen personen te maken met psychische problemen. Hierbij kan hulp van de GGZ worden ingeschakeld. Voor lichte klachten kun je bij een huisarts terecht, hierbij kan er gebruik worden gemaakt van een praktijkondersteuner, maar voor milde tot zwaardere klachten kan er worden doorverwezen naar de basis of gespecialiseerde GGZ. Hier wordt je geholpen door een psycholoog of psychotherapeut. Afhankelijk van het type en de intensiteit van de zorg die verleend moet worden kan dit online, op locatie, in een instelling op korte termijn, maar ook op lange termijn. Hiervoor zijn speciale GGZ instellingen, waar mensen vrijwillig opgenomen kunnen worden. In sommige gevallen is een verplichte of gedwongen opname nodig. Voor personen onder de 18 kan jeugd-GGZ worden ingeschakeld. Het is ook mogelijk voor families om de hulp van GGZ in te schakelen, via hun website jeugdggz.nl vind je extra informatie en handige tools die je kunnen helpen met het vinden van de juiste hulp.
Zoals de naam al aangeeft helpt de GGZ bij geestelijke gezondheidszorg. Voor allerlei types geestelijke klachten kun je bij de GGZ terecht. Voor veel mensen is er een drempel om hulp te zoeken, daarom bestaat er (anonieme) online geestelijke zorg of online zelfhulptesten en cursussen. Doordat dit type zorg online kan worden verstrekt, is de drempel tot deze zorg lager. Wanneer klachten weinig impact hebben op het dagelijks leven dan kunnen ze beschouwd worden als lichte klachten. Er zijn vele psychische aandoeningen die kunnen variƫren van licht tot zwaar. Hierbij kun je denken aan eetstoornissen, angststoornissen, middelenstoornissen (verslaving), persoonlijkheids- stoornissen, ADD, ADHD, depressie en vele andere aandoeningen of stoornissen. Wanneer je via een doorverwijzing bij de GGZ op afspraak komt, stelt een professional een behandelplan voor je op, waarna de behandeling van start kan gaan. Aanmeldwachttijden in Nederland kennen een maximum van vier weken, de wachttijd tot behandeling is 10 weken.
Wil je meer informatie over de GGZ? Neem dan gerust contact met ons op.